Parkera och ladda elbil på flygplatsen

Kommer du resa bort i några dagar eller veckor och funderar på om du kan ta din elbil till flygplatsen? Korta svaret är: Ja, absolut!

Läs vidare för att få reda på allt du behöver veta om elbilsparkering i Arlanda, Göteborg eller på någon annan flygplats i Sverige. Gå på semester eller åk på affärsresa med tryggheten att din elbil har en bra plats och att batteriet kommer vara fulladdat när du kommer tillbaka.

Ladda elbil på Arlanda, Landvetter flygplats och andra

På flygplatsen finns det alltid olika typer av parkeringsplatser för elbilar. De två vanligaste är express och långtid. Expressplatser är framförallt avsedda för de personer som vill stanna en kort tid, till exempel för att lämna eller hämta på flygplatsen. Långtidsplatser är lämpliga för dem som kommer resa själva och vill ta egen bil till flygplatsen. Dessa plaster är vanligtvis betydligt billigare än express.

Flygplatser med elbilsladdning

Nedan hittar du en lista med alla flygplatser i Sverige där det finns långtidsparkering med möjlighet att ladda elbil. Läs mer om parkeringsplatser på respektive flygplats på Swedavia - till exempel hittar du mer information om parkering i Arlanda med elbil.

Ytterligare parkeringsplatser med laddning för elbil nära flygplatsen hittar du på uppladdning.nu. Här ser du var du kan ladda din elbil - på en klar karta.

Går det att förboka parkeringsplats för elbil?

Det är en bra känsla att åka till flygplatsen och veta att man säkert kommer ha en parkeringsplats för sin bil. På swedavia.se kan du förboka en parkeringsplats på respektive flygplats, vilket gör att du kan ta bilen i lugn och ro – utan att stressa.

Vill du förboka en plats för din elbil ser det dock lite annorlunda ut. Tyvärr går det inte att förboka parkeringsplatser för elbilar på de flesta flygplatserna.

Vilken elbil-laddare finns på plats?

Det finns huvudsakligen två olika typer av laddare till elbil – typ 1 och typ 2. Typ 1 är rund och typ 2 är lite platt på ovansidan. Typ 2 är den vanligaste kontakten och det är den som finns mest på parkeringsplatser eller laddningsstationer för elbilar.

Inget typ 2-uttag?

Har du inget typ 2-uttag kan du ändå parkera och ladda din elbil på flygplatsparkeringen. I så fall behöver du bara ha rätt adapter.

Vilka elbilsladdare finns?

Vill du veta mer i detalj om vilka olika typer av laddare som finns? Eller är du osäker på vilken du behöver för din elbil för att kunna ladda på flygplatsen? På Eways kan du läsa mer om detta.

Ladda elbil gratis på flygplatsen?

Tyvärr finns det ingen gratisparkering för elbilar på flygplatsen i Göteborg eller Stockholm. Som sagt – på vissa ställen kan du ladda din elbil gratis, men du betalar ordinarie parkeringsavgifter. På Arlanda i Stockholm kan du även ladda din elbil gratis!

Vad kostar det att ladda en elbil på flygplatsen?

Kostnaden för att ladda en elbil beror på olika faktorer. Först är det en skillnad om du laddar hemma eller på en laddstation, till exempel på flygplatsen. Sen beror det på hur stort ditt batteri är. Ett bra riktvärde är då att multiplicera bilens batterikapacitet med strömpriset – vilket är drygt 1,50 kronor per kWh. Med en genomsnittlig batteristorlek hamnar du på ett pris lite under 100 kronor per laddning.

Så här mycket betalar du för elbilsparkering och -laddning på olika flygplatserna:

  • Arlanda: Express och Långtid, gratis laddning, ordinarie parkeringsavgifter
  • Landvetter: Express och Långtid, gratis laddning, ordinarie parkeringsavgifter
  • Malmö: Express, laddning 3-5 kr/kWh, ordinarie parkeringsavgifter
  • Umeå: Långtid, gratis laddning, ordinarie parkeringsavgifter
  • Åre Östersund:
    Långtid: Dygn 1-7: 120 kr/dygn, från dygn 8: 30 kr/dygn
    Hämta & lämna: 30 kr/timme

Hur betalar man för laddningen av elbilen?

För att ladda elbil använder du vanligtvis ett laddkort. Det är ett kort som är kopplat till ditt betalningssätt och du använder kortet för att starta och stoppa laddningen. En av leverantörerna är Eways. De har satt igång ett samarbete med EasyPark – en app som du kan använda som laddkort och som du sedan kan betala för parkering och laddning samtidigt. Flygplatsen Öresund använder sig till exempel av EasyPark-appen.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil på flygplatsen?

flygplatsen i Sundsvall finns det en snabbladdare som tar ungefär 20 minuter. Du kan läsa mer om snabbladdare här.

Smartladdare

Dessutom finns det smartladdare på flygplatsparkeringen som laddar bilen på ca 1-6 timmar. På en smartladdare ställer du in när du kommer tillbaka från din resa, dvs. när din elbil skulle vara fulladdat, och sen laddar den automatiskt när elpriset är lägst.

Du behöver inte vara orolig över att din elbil står uppkopplad en längre tid. Laddningen slutar när bilen är fulladdad och batteriet blir aldrig skadat.

Ladda elbil hemma istället?

Det är dock väldigt sällan man hittar en laddstation där du kan ladda elbil gratis. Billigaste sättet är då att ladda hemma. Dessutom kan det vara mindre hetsigt att inte ta egen elbil till flygplatsen och ta en taxi istället.

Men vad kostar det att ladda en elbil hemma? Svaret här är också – det beror på. Framför allt på elpriset.

Läs mer om att ladda elbil hemma här!