I de flesta fall kommer bärgningen att täckas upp av den assistansförsäkring du har. Det innebär att du kan få hjälp med bärgningen helt ”gratis” i utbyte mot att du betalar självrisken på månads- eller årsbasis. I de flesta fall ligger självrisken på 1000–1500 kronor per år, men variationer kan förekomma. En billig försäkringspremie innebär i de flesta fall en högre självrisk. Betalar du däremot en hög premie är självrisken vanligtvis lägre. Har du inte en assistansförsäkring betalar du först självrisken och därefter en avgift per mil. Då ligger priset vanligtvis på ca 100–150 kronor per mil utöver eventuell startavgift. Bilen bärgas vanligtvis till närmaste verkstad.
Har du ingen försäkring som täcker upp för assistans och bärgningshjälp får du räkna med en betydligt högre kostnad. Tyvärr går det inte att säga exakt hur mycket bärgning utan försäkring går på, eftersom det finns flera faktorer som har betydelse. Bland annat kommer priset att variera beroende på hur lång sträcka bilen ska bärgas, men även vilken veckodag det är och vilken tid på dygnet. Är det ett mycket omfattande arbete att bärga bilen kan priset dessutom bli högre. I de flesta fall kan du räkna med en kostnad på cirka 2000 kronor, men befinner du dig på en motorväg där en TMA-skyddad bärgningsbil krävs får du plussa på några fler tusenlappar på priset.
När du behöver hjälp med bärgning är det viktigt att du väljer ett seriöst och pålitligt företag. Titta på rykte och renommé från tidigare kunder, men även på priset och hur tillgängliga och effektiva företaget faktiskt är. Här nedan kan du läsa mer om tre pålitliga och kompetenta assistansbolag i Sverige.
Assistansbolagets vägassistans är ett mycket populärt val. Det är ett tryggt och välkänt företag som finns på de allra flesta platser i Sverige. Firman har många års erfarenhet av bärgning och finns tillgängliga för privatpersoner och företag dygnet runt. Det innebär att du alltid kan vara säker på att få hjälp med din bil när och vart du än befinner dig. Assistansbolaget har över 300 000 nöjda kunder i Sverige och de kan inte bara hjälpa dig att få bilen till en säker plats, utan de hjälper dig även med hemresa, hyrbil eller hotell om situationen kräver det.
Trygg Hansa är ett försäkringsbolag med många års erfarenhet. De erbjuder många bra och kompletta hel- eller halvförsäkringar som ger dig ett fullgott skydd mot skador som kan uppstå i trafiken. När du skaffar en hel- eller halvförsäkring får du med assistanshjälp om du skulle behöva bärga din bil. Du får också en drulleförsäkring som inkluderas, vilket är utmärkt om du tappar bort dina nycklar eller om barnen mår illa under bilfärden och bilen behöver djuprengöras.
If är ytterligare ett försäkringsbolag som erbjuder prisvärda och säkra försäkringar för fordon. Hos If kan du hitta grundliga trafikförsäkringar, men du kan också hitta mer kompletta halv- och helförsäkringar för dig som vill ha ett mer fullgott skydd. I alla Ifs försäkringar (ej trafikförsäkringen) ingår även ett asisstansskydd. Det innebär att du får hjälp med bogsering och bärgning om olyckan skulle vara framme. Väljer du deras "Stor Bilförsäkring" slipper du dessutom betala självrisken helt och hållet om olyckan är framme.
I de flesta fall är det helt okej att sitta kvar i bilen under tiden den bogseras. Då en bärgningsbil inte får köra i högre hastighet än 30 km i timmen är det inga höga hastigheter som passagerare utsätts för. Om det finns möjlighet och tillräckligt med plats brukar dock de flesta bärgningsbilar ta in passagerare i hytten. Många försäkringsbolag bekostar även taxi, så att du och bilens passagerare kan ta er tryggt och säkert till verkstaden eller till plats efter eget önskemål beroende på vart ni befinner er.
Både hemtransport såväl som bärgning är något som ingår i alla helförsäkringar som finns idag. Det ingår även i många hemförsäkringar och gäller bilar, motorcykel och för husbil. Tittar du i dina försäkringsvillkor kommer det troligtvis benämnas som "räddning" eller "assistans". Har du en stor och mycket omfattande bilförsäkring kan du även få hjälp med hyrbil, alternativt få en taxi bekostad så att du kan ta dig från platsen på ett tryggt sätt.
Har du en halvförsäkring kan du känna dig trygg med att du får hjälp med bärgning om du behöver. Idag kan du få räddning i alla halvförsäkringar som erbjuds, men du måste komma ihåg att du behöver betala självrisk. I halvförsäkring är det dock ytterst sällan du får möjlighet till hyrbil eller taxi, men variationer kan förekomma beroende på vad det är för försäkringsbolag du har och om du betalar några tillägg.
Om du har en bra och trygg halv- eller helförsäkring är det ditt försäkringsbolag som kommer att betala bärgningen av bilen. Du kommer däremot att behöva betala självrisken själv, men inte i alla situationer. Om du har en assistansförsäkring kan du slippa betala även självrisken och får således hjälp helt kostnadsfritt. Observera att du inte själv får välja vart bilen ska bärgas, utan detta sker vanligtvis till närmaste verkstad.
Vill du arbeta som bilbärgare behöver du inte någon egentlig utbildning. Det vanligaste är att du lär dig yrket genom att åka med en annan bilbärgare som har erfarenhet av arbetet. Du blir då lärling och får lära dig alla arbetsuppgifter direkt. Det är dock inte helt ovanligt att bärgningsfirmor vill anställa personer som redan har en yrkesmässig erfarenhet, t.ex. av bärgaryrket eller som fordonsreparatör. Vill du kunna arbeta som tungbärare eller flakbärare krävs även C-körkort. Läs mer om C-körkort (tung lastbil) hos Transportstyrelsen. Du kan få en bra grundutbildning på både gymnasiet och på yrkeshögskola.
Ibland kan det uppstå situationer där du inte har tid eller möjlighet att kontakta ett assistansföretag och istället behöver bärga bilen själv. I Sverige är det helt lagligt att bogsera bil på egen hand, men då gäller det att du uppfyller ett flertal krav. Till att börja med måste bromsarna och varningsblinkers fungera. Inga hjul ska ha punktering och båda förare ska inneha körkort. Ni måste även se till att ha en maxhastighet på 30 km i timmen när nibogserar och att koppla ut rattlåset.
Befinner du dig på en motortrafikled eller på en motorväg får du inte bogsera bilen själv. Ring då till professionell hjälp som kan utföra bogseringen på ett tryggt och professionellt sätt.
Hur ska du då gå tillväga för att bogsera bilen själv? Börja med att fästa bogserlinan på de markerade områdena. Dessa ska finnas på båda bilarna. Är ni osäkra på vad som gäller kan ni alltid titta i bilarnas handböcker. Kom ihåg att det är viktigt att markera med en varningstriangel om bogserlinan är längre än 2 meter.
Ett bra knep är att planera hela resan innan ni faktiskt börjar bogsera. Den som ska bogsera bilen måste ha stenkoll på bilen bakom sig, medan den som sitter i den bogserade bilen måste hålla så bra avstånd som möjligt. Kör hellre långsamt och minska risken för olyckor. Att stressa en bogsering är sällan ett bra beslut. nibogserar och att koppla ut rattlåset.
Befinner du dig på en motortrafikled eller på en motorväg får du inte bogsera bilen själv. Ring då till professionell hjälp som kan utföra bogseringen på ett tryggt och professionellt sätt.